Tips og råd

Terrassevarmerguiden

Fordeler med IR varme

Det er mange fordeler ved å investere i infrarøde varmepaneler.

Gå til Utevarme                                   Gå til Takovner, Stråleflateovner, Varmestrålere                               Gå til Panelovner Transparent

1. Fordeler

  • Stabil varme
  • Varmer opp gjenstander og ikke luft -> mindre varmetap
  • Liten varmedifferanse mellom gulv og tak
  • Markant bedre inneklima
  • Brenner ikke støv og tørker ut luften som vanlige varmekilder
  • Luftfuktigheten bedres med inntil 50% og man unngår tørr irriterende luft
  • Ingen luftstrømning som virvler støv i rommet
  • Allergivennlig
  • Lydløst
  • Miljøvennlig
  • Strømbesparende

2. Strøm- og energibesparende

Infrarøde varmepaneler bruker betydelig mindre strøm pr. m2 enn vanlige tradisjonelle panelovner og annen oppvarming. I et normalt godt isolert hus kan man regne ca. 40W/m2. Det betyr at et panel på 700W dekker ca. 16-18m2. Normalt regner man (blant annet produsenter av panelovner) ca. 70W/m2 når man skal beregne varmebehovet. Dette medfører en besparelse på 30W pr. m2/time. Eller ca. 40% på strømforbruket!

3. Lunt og behagelig inneklima

Infrarøde varmepanel gir et meget behagelig inneklima da de ikke varmer opp luften, men objektene i rommet. Dette er gulv, vegger, tak, møbler, mennesker. Dette gir også et svært lite varmetap ved utlufting, da man lufter ikke ut all varmen. Luften er ren og behagelig, og ikke varm og tørr som man opplever med tradisjonelle varmeovner, varmevifter og varmepumper. Man får en lav temperatur-differanse mellom gulv og tak, ca. 1,5 – 2 grader, som er ytterligere med på å skape en godt og lunt klima. Som en følge av dette kan du ha en generelt lavere temperatur i rommet som fortsatt føles lun og komfortabel, og du varmer ikke opp luft som ligger oppunder taket.

4. Allergivennlig

Infrarøde varmepanel skaper ikke konveksjon på samme måte som tradisjonelle varmeovner og –vifter. Man unngår dermed transport av støv i rommet. I tillegg brenner ikke infrarøde varmepanel støv på samme måte som alle andre varmekilder. Dette medfører en høyere og sunnere luftfuktighet som forhindrer tørr og irritert hals.

5. Helsefremmende

Fordi infrarøde varmepaneler varmer opp gjenstandene i rommet, virker de også hemmende på mugg og sopp i hjemmet ditt. Man ser veldig gode resultater i bl.a. kjellerstuer og på bad, hvor varmen forhindrer fuktdannelse. I tillegg vil de infrarøde varmebølgene varme opp huden vår, noe som stimulerer blodårene i underhuden, gjør dem mer fleksible og øker blodsirkulasjonen. Dette vet vi alle er sunt for kroppen vår.

Wimpel IR paneler produserer fotoner som igjen produserer negative ioner, er det bevist at de renser luften og virker hemmende på bakterier i luften. Dette gjør at bl.a. flere sykehus har valgt å installere infrarøde varmepaneler.

6. Driftsikkert og trygt

Oppvarming med infrarøde paneler er en trygg og god måte å varme opp hjemmet ditt. Panelene har svært lang levetid og er en god økonomisk investering.

7. Mindre konstant bruk

Fordi infrarøde varmepanel varmer opp gjenstander og ikke luft, vil varmepanelene operere i kortere perioder og fortsatt opprettholde ønsket temperatur. Dette medfører totalt sett lavere strømforbruk.

Gå til Utevarme                                   Gå til Takovner, Stråleflateovner, Varmestrålere                                 Gå til Panelovner Transparent

RAL fargekart!

En del av våre produkter kan lakkeres i ønsket RAL farge.
Her er et RAL fargekart til inspirasjon.

RAL fargekart

Klikk på bildet for forstørret versjon

Et detaljert RAL fargekart kan også sees på Wikipedia her.

Vær oppmerksom på, at fargegjengivelse er avhengig av flere faktorer, blant annet skjermkvalitet og skjermoppløsning.
Ved bestilling av lakkering, må bestiller selv kvalitetssikre at det er valgt korrekt RAL farge.
Wimpel tar ikke ansvar for innhold eller eventuelle feil på eksterne linker.

Hvordan fungerer en avfukter?

Det er ikke så komplisert som du tror!

Gå til Avfuktere

Hvordan fungerer en avfukter?

  1. En vifte trekker fuktig luft inn i avfukteren.
  2. Den fuktige luften går gjennom en serie med svært kalde spiraler. Disse spiralene er avkjølt av efrige gass R134a.
  3. Fuktigheten fra luften drypper ned i vanntanken eller i dreneringsrøret, hvis du har installert det.
  4. Den nå fuktfrie luften går igjennom et varmeelement som varmer luften opp til sin opprinnelige temperatur.
  5. Varm og fuktfri luft blåses fra avfukteren og inn i rommet.

For å få en effektiv og strømbesparende avfukting, er det svært viktig at produktet har nok luftsirkulasjonskapasitet til å håndtere dette.
Den fuktige luften er tung og vil i de fleste tilfeller ligge i nærheten av gulvet.
Det er derfor viktig at avfukteren er konstruert slik at den maksimerer luftsirkulasjonen i rommet og at den har en sterk motor for å suge inn hele den fuktige luften.

Gå til Avfuktere

Hva tåler sikringen?

For å velge elektrisk produkt tilpasset den sikringen du har, er det viktig å vite hva den tåler.

Har du en 10A sikring, tåler den en belastning på maks 2300W

Tips: Har du en 10A sikring og ønsker for eksempel en 2000W terrassevarmer med den nye teknologien montert på denne kursen, må du bruke en dimmer, i motsatt fall vil sikringen gå på pga. den høye startstrømmen.

Har du en 16A sikring tåler den en belastning på maks 3600W

Tips: Har du en 16A sikring og ønsker for eksempel to 1500W terrassevarmere med den nye teknologien montert på denne kursen, må du enten ha en såkalt treg sikring eller bruke dimmer, i motsatt fall vil sikringen gå på pga. den høye startstrømmen.

For mer informasjon, ta kontakt med din elektriker!

Beskrivelse av IP-gradene

Innføring i LED-lys

Her finner du det du alltid har villet vite om LED-lys!

Gå til Lys

LED er forkortelse for Light Emitting Diode og er kort sagt elektrisk energi omgjort til synlig lys. Prinsippet bygger på at elektronhullparene rekombineres over PN-overgangen og avgir lys. Lysdioden utnytter at det dannes fotoner om man bruker spesielle krystallmaterialer i PN-overgangen. LED er altså bittesmå dioder festet på kretskort, og kommer i flere farger. LED drives med lavvolt, men denne varierer fra leverandør til leverandør.

Fordelene med LED, i tillegg til sin svært beskjedne størrelse, er mange: Høy effektivitet, ekstremt lang levetid, ingen UV-stråling, motstandsdyktig mot støt og rystelser.

Det forskes i dag mye på LED-teknologi, og mange vil nok si at man fortsatt har et stykke igjen før man har nådd det man ser for seg som det optimale målet med LED-belysning. I dag har man klart å lage LED med ca. halvparten så lang levetid som det man mener er mulig. En tredjedel av optimalt lysutbytte, samt fargegjengivelse et godt stykke fra det som er optimalt. I tillegg er LED i dag er forholdsvis dyrt i innkjøp.

LED blir ofte omtalt kun som effektbelysning. Mer utbredt er LED i bruk som indikasjonslamper, for eksempel for å indikere hvorvidt et elektrisk apparat er av eller på. Forskernes mål er i dag såkalt SSL-LEDs (Solid State Lighting), som kan erstatte dagens eksisterende belysningsteknologi. Vi ser allerede noen produsenter komme på markedet med lamper basert på SSL-LED-teknologi. Utfordringen er, som tidligere nevnt, høy investeringskostnad og dårlig fargegjengivelse. I tillegg har man så langt ikke klart å produsere hvitt LED med dagens teknologi.

Hvilken watt skal jeg velge?

En LED pære gir ca. 8 ganger så mye lys pr. watt som en glødepære. For å finne ut av hvor mange watt en LED pære har i forhold til en glødepære, kan du derfor bruke en “tommelfingerregel” på 1 til 8. Det vil si at om du har en lampe som bruker en 35W glødepære, skal du bruke en 4W LED pære som erstatning (35W/8 = ca. 4W).

Glødepære         LED pære
20-30W              3-4W
30-40W              5-6W
40-50W              6-8W

LED pærens lysmengde sammenlignet med glødepæren

Hvor mye lys en pære kan sende ut måles i lumen (lm). De fleste lysdioder sender ut relativt lite lys sammenlignet med en glødepære. De kraftigste enkeltdiodene kan sende ut 50-100 lumen, eller 1/7-del av lysmengden fra en glødepære – og kun ca. 1/30-del av lysmengden fra et lysstoffrør. Derfor har LED produsentene begynt å pakke flere dioder sammen, og kan på den måten produsere pærer som sender ut opp mot 1000 lumen.

EU har laget følgende oversikt som viser hvor mange lumen en LED pære skal ha for å kunne erstatte en gammeldags glødepære målt i watt:

Glødepære                 LED pære
100W tilsvarer      1521 Lumen
75W tilsvarer        1055 Lumen
60W tilsvarer         806 Lumen
40W tilsvarer         470 Lumen
2 W tilsvarer          249 Lumen
15W tilsvarer          136 Lumen

Energieffektivitet

Når man skal sammenligne de forskjellige pærenes effektivitet, bruker man primært to parametre. Hvor mye lys pæren kan levere (Lumen), og energien den bruker (Watt). Effektiviteten angis i Lumen/Watt (lm/W) og viser hvor effektivt pæren omdanner den brukte energien til synlig lys. De mest effektive hvite lysdiodene på markedet har en effektivitet på over 100 lm/W. Lysdioder er således 5 ganger så effektive som glødepærer, 3 ganger så effektive som halogenpærer og på nivå med sparepærer som typisk har en effektivitet på 50-60km/W.

Lysfarge

I dag er LED i utgangspunktet blått lys. Et fosfor i LEDen blir tillagt utstrålingen av blått lys for å gjøre om til gult lys. Mengden fosfor kan justeres slik at det blå primærlyset blir blandet med det gule lyset fra fosforet, slik at det blir dannet hvitt lys. Fargegjengivelsen lyset gir er på Ra* = 80. Dette ligger litt i underkant til sammenlikning med dagens nyeste lysstoffrør. Dagens forskere omtaler en LED som avgir direkte varmhvitt lys, uten bruk av fosfor, som en like stor revolusjon som oppfinnelsen av glødepæren.

Kelvin

Fargen på selve lyset oppgis i Kelvin skalaen, for varme. Det er flere krav og anbefaler når det kommer til riktig valg av fargetemperatur. Lyskilder med lav fargetemperatur som stearinlys (2100K) og halogen/glødepærer (2700K) oppleves som varme og gule. I kontorlokaler og lignende i industribygg hvor lysrør er utbredt, brukes lysrør med 3000K. Dette lyset oppleves klarer og ikke like varmt.

Utebelysning av forskjellige armaturer som gir et hvit lys har fargetemperatur 4000K og oppover mot 5-6000K hvor lyset igjen oppleves som «blåaktig». Et annet begrep som vi ikke blande med fargetemperaturen er fargegjengivelsen (Ra). Fargegjengivelse er lysets evne til å reflektere/gjengi ekte farge. Fargegjengivelse oppgis i en skala fra 0-100, og en lav fargegjengivelse gir et ubehagelig lys som ikke er egnet for oss mennesker å oppholde oss i. Lav fargegjengivelse kan gi alt fra hodepine til dårlig syn på en arbeidsplass, og det er derfor krav til Ra 80 for belysning av områder hvor vi skal opphold oss over tid.

I en artikkel i Laser Focus World i mai 2003 beskrives følgene av en revolusjon basert på utstrakt bruk av SSL-LED-teknologi. Når forskerne sine mål om en høy-effektiv hvitt LED, vil man kunne halvere energiforbruket som brukes til belysning i USA innen år 2020. For å sette dette i perspektiv, vil man da ha behov for 70 atomkraftverk mindre i USA.

RGB-LED

Ved å bruke 3 LED-punkter og kombinere Rød, Grønn og Blå LED, kan man blande farger og få mange stilige effekter. Disse kan kompletteres med styringssystemer og dimmere. På denne måten finnes det mange bruksområder for RGB-LED gjelder effektlys.

LED-strips

Er smale avlange kretskort med påmonterte LED. Kretskortene fås både i stive avlange ”brikker” som settes sammen, og som fleksible ”bånd” som kan klippes til i ønskede lengder. Felles for disse er at de trenger en transformator, og en styringsenhet om man ønsker dimming eller RGB-LED. På grunn av motstand har LED-stips noen begrensninger i form av utstrekning. Dette kan imidlertid løses ved å bruke såkalte slaver, som tilfører strøm underveis i strekket.
Denne typen LED-belysning monteres ved hjelp av monteringsskinner i plast, eller med dobbeltsidig tape. Man kan legge disse horisontalt oppunder taket for å gi lysslep ned over veggen, eller bruke samme prinsipp for å gi effekt på fronten av en bardisk eller liknende. Ved å plassere LED-strips i frostede akrylrør kan man dekorere både innvendig og utvendige arealer, under vann i akvarier eller bak en gjennomsiktig plate på veggen eller taket. Det bare fantasien som setter begrensninger for bruken av disse produktene.
LED-strips kommer med forskjellige effekter i forhold til lysytelse, og alle typene kommer også i vanntett utførelse.

LED-brikker / innsats for spotlights

Ønsker man å bruke LED-belysning i større grad for å lyse opp noe, kan man bruke LED-brikker eller innsatser for spotlights. Her er LEDene plassert tettere på en større brikke, slik at lyset blir mer konsentrert.
Denne typen LED er et godt produkt for komplettering av almenbelysningen i tillegg til mindre kostnadseffektiv belysning. For eksempel brukes LED-brikker i downlights, eller spotlightarmaturer som alternativ til halogenlyskilder. Hva med å gi litt ekstra liv i trappene dine ved å belyse trinnene fra siden med hvite, eller fargede LEDs? Eller som vegg/takspot i dusj eller badekar?
LED-brikker fås med forstørrende linser som forsterker lyset ytterligere. Her kan man nærmest oppnå ”lyskastereffekt” med strømforbruk ned i 10-15W.

Erstatningslyskilder med LED

Det dukker stadig opp lyskilder som er laget på LED-teknologi. 12V og 230V spotlyspærer med GU5,3 og GU10 sokler er et eksempel. Sparepærer med E27 skrusokkel er et annet. Tanken bak dette er god, men disse erstatter ikke per i dag halogenpærene eller sparepærene med kompakte lysstoffrør direkte. Med det menes at de ikke har like gode egenskaper som originalene.

LED baserte lamper

Vi ser stadig flere og flere lamper med LED-teknologi. Ovenfor har vi nevnt begrensningene til disse lampene, og det er viktig at man vet at LED-basert belysning så langt ikke ennå kan erstatte lyskvaliteten fra de vanlige lyskildene. Disse er fine som effektlys eller dekorativ belysning, men bør brukes sammen med vanlige lamper enn så lenge.

Gå til Lys

Hva er forskjellen på downlights og spotlights?

Du er ikke alene om å lure på det!

En downlight er hovedsakelig konstruert for innfelling og for å lyse ovenfra og ned med en relativt bred lysspredning. Hensikten med en downlight er (normalt) at man ikke skal se selve lyskilden. Downlight kan ha forskjellig spredning av lyset, både flood (spredet) og spot (punkt). Downlights er også normalt slik konstruert at man bare kan se reflektor/ramme, og ikke pæreholder/trafo (skjult over himling).

En spotlight er, som navnet sier, konstruert for punktbelysning, dvs. for å belyse ett punkt, og kan følgelig finnes i mange forskjellige typer, men felles for alle er den smale lysstrålen.

Oppvarming og energibesparelse

Elektrovarme er det reneste og mest kostnadseffektive oppvarmingsalternativet.

Man regner at investeringskostnadene ved vannbåren varme er 200 000,- til 300 000,- dyrere enn tilsvarende ved elektrovarme. Dette medfører en langt lavere kostnad forbundet med installasjon og drift av elektrovarme fremfor installasjon og drift av vannbåren varme.

I følge Statistisk Sentralbyrå må varmepumper skiftes ut ca. tre ganger i løpet av levetiden på 50 år.

Sokler og lyskilder

Oversikt over sokler og lyskilder

Glødepærer vil etterhvert bli faset ut og ovenfor vises hvilke halogenpærer som kan benyttes istedet.
Eksempel: Bruker du en 60W glødepære, så benytt deg av en maks 42W halogenpære.

Hvordan velge riktig varmeovn?

Lær om hvilke ovner som passer ditt behov: Plassering, størrelse, funksjoner – alt som er med på å utnytte din ovn bedre!

Plassering

Man bør alltid forsøke å plassere ovnen/radiatoren under vindu. Dette for å minske kaldras/trekk fra vinduet. Hvorvidt ovnen bør dekke hele flaten under vinduet eller ikke, er avhengig av type ovn. Ved valg av oljefylt veggovn fra PAX, er dette ikke nødvendig, så lenge ovnenes effekt er korrekt dimensjonert ut fra romareal (alternativt romvolum, se nedenfor).
Ved valg av varmelister kan det være viktigere å strekke listen i hele vinduets lengde. Spør oss om råd!

Godt å vite

  • I Norge finnes to valg av spenning:
    230V som er mest vanlig. Det er denne spenningen man har i stikkontaktene. Våre ovner er tilpasset dette strømnettet.
    400V som leveres uten plugg. Må monteres av autorisert installatør.
  • Watt forteller hvilken styrke og kapasitet ovnen/radiatoren har.

Hvordan beregner jeg hvilken effekt og størrelse ovnen bør ha?

  • Som en tommelfingerregel dekker vanligvis ca. 70-80W/m² varmebehovet for å oppnå en romtemperatur på 22°C, uten at ovnen trenger å jobbe overtid. Dette forutsatt at rommene har en normal takhøyde på 240-250cm, at rommet er normalt godt isolert (dvs. 10-15cm + ytter- og innervegg) og ikke har tre-lags vinduer. Har man for eksempel et rom på 10m² beregnes behovet til: 10m² x 70W= 700W. 700W er da minimum av hva man trenger. Det anbefales å runde opp i wattstyrke for å klare ekstreme kuldeperioder.
  • Ved høyere takhøyde, dimensjoneres effektbehovet i stedet etter volum. Beregn da 30-35W/m³.
  • Mange vinduer og stort ytterveggareal kan øke varmebehovet sammenlignet med tommelfingerregelen. På den annen side reduseres varmebehovet i rom som er tilleggsisolert, har 3-lags vinduer, små vinduer og/eller liten eksponering for yttervegg. NB! Man bruker ikke mer strøm om man går opp i wattstyrke, da det da går raskere å varme opp rommet og ovnen trenger ikke å slå seg på så ofte for å holde innetemperaturen. En større størrelse betyr at paneloverflaten aldri vil oppleves som ubehagelig varm. Mens motsatt (underdimensjonert elementeffekt) betyr at elementet blir tvunget til å jobbe i høy hastighet, med det resultat at panelet kan oppleves som for varmt.

Kort oppsummert:

  1. Hvor stort er rommet du ønsker å plassere ovnen i?
    Du kan beregne at du trenger ca. 70-80W/m² ved takhøyde 240-250cm. Rund gjerne av oppover for å klare ekstreme kuldeperioder (se ovenfor).
    Er takhøyden høyere, beregn effektbehovet etter volum 30-35W/m³.
  2. Hva er avstanden fra toppen på gulvlisten opp til nederst på vinduskarmen?
  3. Hvor bredt er vinduet?

Disse tre tallene vil fortelle deg hva slags ovn du trenger og har plass til.
Om du ønsker å ta kontakt med oss for råd, må du ha disse tre tallene tilgjengelig.

Lavtempererte, oljefylte veggovner

Det behøver ikke byttes ut eller etterfylles olje på ovnene/radiatorene. Oljen påvirkes ikke av kulde og kan derfor ikke fryse. Oljen er vegetabilsk miljømessig matolje og er spesielt tilpasset våre oljefylte ovner/radiatorer. Oljen har et høyt varmepunkt og tåler varme helt opp til 350°C. Oljen er miljøvennlig og kan gjenforenes med jordens element på få dager.

Har man en oljefylt ovn med konvektor fra Wimpel, kan man legg til hele 30% effektivitet. Det er dette som skiller oljefylte veggovner fra enkle ovner uten konvektor og vanlige, åpne panelovner.

5 års garanti på ovnene/radiatorene
2 års garanti på termostater (vi følger norsk lov)

Våtrom

I et baderom kreves det at varmeproduktet er godkjent til å tåle vann i våtromsklasse 2 (60cm fra rennende vann). Våre lavtempererte, oljefylte veggovner egner seg godt i baderom. Det gjør også flere av våre panelovner/panellister.Vi anbefaler også gjerne håndkletørkere som oppvarming i baderom. Håndkletørkere kombinerer varme, funksjon og design, og hever standarden samtidig som den gir deg en følelse av luksus. Det spiller ingen rolle om man dusjer i kaldt eller varmt vann, det er alltid varme og lune håndklær i nærheten. En håndkletørker varmer ikke opp hele badet, men i sommerhalvåret når man ikke har på varmekablene holder håndkletørkeren fukt og mugg borte.

Lær mer om oljefylte veggovner!

Gå til Oljefylte veggovner

Oljefylte veggovner må ikke sammenlignes med frittstående oljeovner.

Wimpel AS har personell med lengst erfaring med lavtempererte oljefylte veggovner i Norge. Wimpel distribuerer PAX oljefylte veggovner, som har enkeltvis blitt kontrollert, både elektrisk (termostat) og trykkprøvet (ovnens kropp). Ovnene gir en bedre varme komfort enn vanlige tradisjonelle panelovner. Ovnene er 100% fri for brent svevestøv. Derfor anbefaler NAAF disse ovnene for mennesker med astma og allergiproblemer. Ingen brente barnehender, gardiner eller soting, og de gir en komfortvarme på lik linje med kostbare vannbårne radiatorsystemer. Ovnene er godkjent for skoler og barnehager, og er ideelle for private boliger der man tenker inneklima og barnas beste.

Ved riktig dimensjonering i forhold til rommets størrelse er arbeidstemperaturen på disse ovnene 35°C – 60°C. 5 års garanti mot lekkasje. Konvektorradiatoren (lavtempererte oljefylte veggovner med konvektor bak på ovnen) øker energibesparelsen (strømbesparelse) med 30% p.g.a. en helt annen luftgjennomstrømming. Varmen går opp i rommet og ikke rett i vegg.
Konvektoren (varmeskjoldet bak) gjør at varmen som stråler bakover i konvektoren og varmluften strømmer opp (se fig). Ovnene har som nevnt en konvektor på 40-45mm og er markedets ledende på dette. Jo dypere og større konvektor over hele ovnens bakflate, desto bedre utnyttelse får man av effekten (Watt). Ingen konkurrent på markedet har klart dette bedre enn PAX.

PAX oljefylte veggovner er utstyrt med ledning og plug-in system. Avansert termostat med timer og sparefunksjoner. Ovnene kan brukes for fast tilkobling og direkte inn mot SD anlegg for det profesjonelle markedet.

De elektroniske termostatene er puls-termostater og pulserer hvert 45 sekund. Termostatfølsomhet 0,1°C – 0,4°C.
Termostatene reagerer på rommets temperatur fra +7°C til +35°C luft – dvs. at den er luftstyrt. Frostbeskyttelsesnivå fra +7°C.

Termostatene fås også med “klåfingerdeksel” for sikring av/på-knapp ved installasjon på barnehager, skoler o.l. Konvektoren gjør at ovnen får en lav overflatetemperatur (fungerer som kjøleribber bak) og overstiger ikke arbeidstemperatur på 35°C – 60°C ved riktig dimisjonering i forhold til rommets størrelse.

Ovnene har 5 års garanti på ovnens kropp og 2/5 års garanti på termostatene.
De er godkjent ihht alle normer. S CE CB EN IP31. Spenning 230V, alternativt 400V. Ovnen bygger 8cm ut fra vegg inkl. veggfeste til ytterste punkt, ved dobbel kropp 13cm.

Ovnene leveres med separate veggfester for oppheng og kan plasseres på ovnen etter eget ønske, anbefaling er 15cm inn på hver av ovnens sider. For mer profesjonell styring/anlegg, styres ovnene via SD-anlegg og fast tilkobling.

Gå til Oljefylte veggovner